Certification process

Certification process and mentorship in the Iyengar yoga system

Salamba Sarvangasana – Adjusting in chair shoulder stand

 

           “For a yogi, the body is the laboratory for perpetual experiment and research“ 

– BKS Iyengar

 

Man bliver Iyengar-yogalærer ved at stå i mesterlære og ikke ved at gennemføre et snævert træningsprogram. Det kræver engagement, en regelmæssig personlig praksis og et struktureret studium af undervisningsmetoder.

Hvad er mesterlære?

 Når man er i mesterlære, arbejder man tæt sammen med en lærer, som fungerer som guide på ens personlige rejse mod at blive en moden, certificeret lærer.

Det tager tid at blive lærer. Det kræver flere års engagement. Der er ingen genveje til at blive certificeret Iyengar-yogalæarer. Man kan ikke bare tage et kursus over et par weekender eller måneder.

Inden for Iyengar-traditionen er det vores faste overbevisning, at forståelsen af yoga kræver langvarig praksis og et indgående kendskab til den yogiske tradition.

Vejen mod modenhed og indre vækst

 Inden for Iyengar-traditionen betragter vi os selv som begyndere i mindst tyve år. I løbet af disse første tyve års praksis får vi en forståelse for, at yoga er mere end bare træning. Yoga åbner en dør, som giver os mulighed for at se vores indre jeg uden de begrænsninger, som det moderne samfund lægger ned over os.

Heldigvis er vejen til at blive certificeret lærer lidt kortere end de tyve år. Inden for Iyengar-traditionen føler vi, at det er muligt at begynde at guide andre (undervise andre) efter seks års praksis. De første tre år dyrker man yoga på en personlig rejse. Hvis man derefter finder ud af, at man har lyst til at undervise, skal man finde en mentor, som er villig til at tage en i lære og arbejde med en. Man arbejder tæt sammen med sin mentor i mindst tre år til, før man bliver eksamineret som Iyengar-yogalærer.

Mesterlæreprogrammet er baseret på hjemmestudier af anatomi og filosofi, en dybtgående praksis af asanaer og på deltagelse i ugentlige timer og workshops. Ud over dette står man i mesterlære som underviser og har regelmæssige samtaler med sin lærer. Det er en berigende rejse, der fører til sundhed og lykke.

Iyengar-traditionen

BKS Iyengar (1918-2014) blev undervist i yoga af sin guru, T. Krishnamacharya, før han begav sig ud på sin egen rejse (bestående af selvstudier og opdagelser), som varede i mere end 80 år. BKS Iyengar var en intens og ihærdig yogadyrker og -lærer, som konstant lærte af sine egne fejl for at forbedre sin praksis og undervisning.

Iyengar-metoden, som den undervises i i dag, er blevet afprøvet, undersøgt, udviklet og tilpasset i omtrent 50 år, og den er nu verdensberømt for sine fremragende terapeutiske resultater. Efter B.K.S. Iyengars død bliver Iyengar-yogaens metoder fortsat udviklet (via praksis, forskning, afprøvning og tilpasning) på Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute (RIMYI) i Pune i Indien.

Med en dyb forankring i den klassiske yogatradition var det BKS Iyengar livsmission at perfektionere og forstå virkningerne af yogastillinger (asanaer) og åndedrætsøvelser (pranayama). Grundigheden i hans forskning er i særklasse.

Forståelsen af, hvordan yoga relaterer til individet på et psykologisk og filosofisk niveau er afgørende inden for Iyengar-traditionen. Det er vigtigt for alle, som ønsker at undervise i Iyengar-yoga, at forstå denne opmærksomhed på detaljen og forankringen i evidens og daglig praksis.

Det skal dog siges, at en uddannelse til Iyengar-yogalærer omfatter alle de forskellige grene af det yogiske system på en grundig og holistisk måde, således at man får et solidt fundament i sin praksis og sin undervisning.

Certification process and mentorship in the Iyengar yoga system

R.I.M.Y.I, Pune receives the award for Best Yoga school in India from Indian Prime Minister, Narendra Modi.